четвртак, 18 јануар 2018

Промоција и развој женског спорта у Србији

Оцените садржај
(4 Гласови)

Министарство просвете, науке и технолошког развоја подржало је иницијативу Марије Маљковић за промоцијом женског спорта и пружање подршке девојчицама да се баве спортом. Анкета је спроведена у свим школама, а резултати у ОШ „Скадарлија“ су следећи.

У анкети је учествовало 212 од укупно 234 ученице од 1. до 8. разреда. Анкета се састојала од 6 питања.

  • Прво питање гласи – Да ли се бавиш спортом? Око 70%, тј. 152 девојчице одговориле су потврдно. Иако ово јесте очекивано, задовољни смо што је оволико број девојчица укључен у бављење спортом ван редовне наставе физичког васпитања.
  • Друго питање гласи – Којим спортом се бавиш? Наше девојчице од 1. до 4. разреда се навише баве гимнастиком и пливањем, а оне мало старије од 5. до 8. разреда одбојком. Са ова три спорта обухваћено 87 испитаница. Осталих 125 девојчица баве се скоро свим другим спортовима (кошарка, борилачке вештине, плесови, бициклизам, кајак, веслање, тенис, мачевање, куглање, шах, јахање, атлетика, скок у воду).
  • На треће питање – Колико времена у току недеље посвећујете бављењу спортом, половина девојчица је одговорила 2 и 3 пута недељно, иако има и оних који тренирају сваки дан.
  • Четврто питање односи се на разлоге небављења спортом. На ово питање је врло мало девојчица дало одговор, али као два одговора издвојили су се недостатак времена и новца.
  • Пето питање гласи – Ако бисте имале могућност да се бавите неким спортом, који би то спорт био? 56 девојчица би волело да се баве спортовима којима се њихове другарице већ баве: гимнастика, пливање, одбојка. Спомињу се још и кошарка, фудбал, борилачке вештине.
  • Шесто питање односи се на то да ли имају амбицију да постану врхунске спортисткиње. Скоро све би волеле то. Са годинама тај проценат опада, али и даље преко 50% девојчица жели да буде врло успешно.

И на крају, додали бисмо да је одређен број девојчица из наше школе већ јесте успешно у спорту који тренирају. Неке су већ репрезентативке и државне првакиње.

Анкету обрадиле:
Невена Лимић
Марија Николић

Прочитано 882 пута

Претрага

ОДЛУКА ВЛАДЕ
РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Влада Републике Србије донела је одлуку да се, услед тренутне епидемиолошке ситуације у земљи, привремено обустави наставни рад у свим основним и средњим школама.

Привремено обустављање наставе у школама не значи и обустављање образовно-васпитног рада са ученицима.

Министарство просвете, науке и технилошког развоја припремило је оперативни план за наставак рада школа у отежаним условима који омогућава организовано учење на даљину и подржава реализацију образовно-васпитних активности кроз различите канале и облике комуникације:

  • емитовање посебно припремљених и адаптираних образовних садржаја за ученике основних школа на трећем програму РТС-а;
  • успостављање репозиторијума образовних видео-садржаја за ученике средњих школа на платформи РТС Планета;
  • успостављање националне платформи за онлајн учење Моја школа; -стављање на располагање сета алата за онлајн комуникацију ученика и наставника;
  • стварање услова за дигиталну солидарност – дељење ауторских наставних материјала међу практичарима.

У наредном периоду родитељи и ученици добиће упутства за организовање и спровођење наставе на даљину почевши од 17.03.2020. године (уторак).

www.rasporednastave.gov.rs

Документа школе

Школски програм за први циклус образовања

Школски програм за други циклус образовања

Годишњи план рада школе за шк. 2019/20. годину

Извештај о реализацији Годишњег плана рада школе у шк. 2018/19. години

Извештај о раду директора у шк. 2018/19. години

Школски развојни план 2019/22.

Школски летописи

Школски ЛЕТОПИС 2020

Школски ЛЕТОПИС 2017

Школски ЛЕТОПИС 2016