среда, 23 мај 2012

Још једна међународна сарадња

Оцените садржај
(0 Гласови)

22. маја 2012. године у нашој школи реализоваће се пројекат Жогарија. Жогарија представља спортско дружење и забаву младих. Примарни циљ манифестације је развијање пријатељства међу младима.

 Овај спортско друштвени догађај први пут је реализован пре 6 година у Словенији, а временом је добио међународну димензију, прешавши преко граница Словеније у Италију, Аустрију, Мађарску, Хрватску, Босну и Херцеговину, Србију.

Садржаји Жогарије усмерени су на развијање и подстицање стрпљивости, fair play-a у играма са лоптом и у оквиру навијачких група, дружење и забаву са певачким и плесним наступима, стваралаштво у креативним радионицама, истицање значаја здраве хране и развој еколошке свести и очувања природе.

Значај развоја младих спортиста у духу fair play-а односно часне и поштене игре заузима важно место у свим спортским дружењима Жогарије и због тога представља саставни део уводног протокола на свакој приредби. То такође подразумева да деца сама суде у оквиру такмичарског дела.

Такмичарски део састоји се од следећих игара:

  • фудбал 3 на 3 – сваку школу представља посебно екипа мешовита екипа дечака и девојчица из 2. и 3. разреда (годиште 2003. и 2004.)
  • игре спретности – школу заступа једна екипа дечака и једна екипа девојчица из 4. и 5. разреда (годиште 2001. и 2002.)

Свака од набројаних екипа броји од 3 до 5 чланова, од тога 3 наступају, а 2 су у резерви.

Остале активности су :

  • поједи - јави даље – припрема здравог оброка на месту приредбе (свака школа одређује по једног ученика старости до 10 година који ће учествовати у припреми брзог, здравог оброка)
  • ЕКО креативне радионице – из сваке школе по један ученик доноси један маштовит производ направљена на часу Техничког образовања и даје му име
  • плесни и музички наступ – школу заступа једна плесна група и певач/певачица – солиста (у овој тачки ученици могу бити старији од 10 година)
  • навијачка група школе – броји до 7 чланова старости до 10 година и опремљена је оригиналним навијачким реквизитима и транспарентом школе. Ове групе учествују у квизу знања који обухвата садржаје пројекта Жогарија: здравље, здрав оброк, заштита околине, креативност, fair play, спорт, плес, забава итд.

Школа домаћин Жогарије у Србији је ОШ Скадарлија, а у овом догађају учествоваће и ОШ Радоје Домановић из Крагујевца, ОШ Учитељ Таса из Ниша и ОШ Васа Стајић из Новог Сада. Све приредбе биће снимане и емитоване на ТВ.

Извођач и организатор пројекта је MEDIA SPORT. Ова организацијска група је за своју делатност на подручју спорта маладих и креирања радијских и ТВ емисија, за свој креативни и стручни рад награђивана 2006, 2007, 2008, 2009, 2010. године од стране Словеначког Министарства за школство и спорт. Пројекат Жогарија награђен је више пута и од стране UEFA као најбољи пројекат на подручју рада и целокупног извођења фудбалских приредби за младе.

С нестрпљењем ишчекујемо овај велики и леп догађај и радујемо се још једној међународној сарадњи...

До скорог виђења и спортског дружења :)

Прочитано 1484 пута