четвртак, 19 април 2012

Мали савети за родитеље будућих првака

Оцените садржај
(0 Гласови)

Полазак у први разред основне школе велики је корак за ваше дете, али и за вас, па није на одмет да што раније почнете с припремом како би на јесен први дани у новом окружењу прошли са што мање стреса и проблема. Дакле, сваки дан посветите мало времена својем школарцу и кроз игру и разговор обавите све припреме.

МАЛИ САВЕТИ СТРУЧЊАКА КАКО ДА ПОЛАЗАК У ШКОЛУ СВИМА БУДЕ ЈЕДНО ОД НАЈЛЕПШИХ ТРЕНУТАКА У ЖИВОТУ

Одговорите на сва питања

Велика је могућност да ће дете бити у страху од првог дана у школи. То ћете врло лако приметити јер ће на само спомињање школе постати раздражљиво, плачљиво или имати изливе беса. То је онда и разлог више због чега ћете морати да се потрудите око припреме. Немојте дете бомбардовати с различитим информацијама, него започните са својим причицама како је вама било кад сте кренули у школу. Причајте лепе догодовштине и што сте све доживели. Одговорите на сва дететова питања која ће имати, без обзира колико се она вама чинила безначајна. Детету су она често од кључне важности. С позитивним ставом, постепено ћете градити дететово поверење. Но, немојте претеривати и лагати о догађајима у школи.

Дружење с вршњацима

Ако имате старију децу која иду у школу, новопечени школарац ће од старије браће и сестара чути како је у школи. Од велике помоћи могу бити пријатељи из комшилука или вртића који знају што их очекује у школи, па су веће шансе да ће се радовати почетку школе и да неће промену схватити толико драматично, нити ће бити под стресом. Ипак, без обзира на то колико је дете навикнуто на одређене активности, није на одмет да кроз игру подигнете његово самопоуздање.

Окупите све његове вршњаке који су кренули или би требало да крену у школу и играјте се учитељице и ученика. Нека свако дете добије прилику да исприча причу или одговорит на постављено питање. То ће бити прилика да дете стекне самопоуздање у говору пред групом деце и одраслих. Осим тога, за ваше дете је добро да се више дружи с вршњацима, како би стекло одређене друштвене вештине.

Пронађите у библиотеци или књижарама сликовнице или књиге које говоре о поласку у први разред. Прочитајте књигу с дететом и расправите о теми. У првом разреду деца ће морати мирно седети у клупи и слушати шта ће учитељица причати. Ако је ваше дете немирно покушајте га смирити и навикнути да барем пола сата црта и боји , или да мирно седи док му причате причу. Нека деца науче пре поласка у школу да читају и пишу. Немојте да Вас то оптерећује, ако Ваше дете није једно од њих. То ће све савладати кад пође у школу.

Укључите га у припреме

Прошетајте чешће с дететом од куће до школе, како би лакше упамтило пут. Објасните му како треба прелазити улицу, и на шта све мора да пази. Можете и да уђете у школу, али ако не ,проведите неколико минута пред школом у игри како би се дете навикло на окружење.. Објасните му како ће сваки дан овде долазити и учити нове ствари и дружити се и играти с новим пријатељима. Испричајте му како ће се требати понашати у школи и рутину која га у школи очекује.

Када дође време куповине првих школских књига, торбе, одеће и осталих ствари, укључите и своје дете. Нека с вама изабере торбу, оловке, перницу и шарене омоте за књиге. Уз књиге купите, на пример, бојанку или неку занимљиву књигу коју ће одмах моћи употребљавати.

Две недеље пре школе…

Ако је ваше дете није раноранилац и воли спавати дуже, две недеље пре поласка у школу почните с тренингом ранијег устајања. Пробудите га у време када ће се будити кад пође у школу, и спремите му лагани доручак. Одмах после доручка смислите неке активности које ћете радити с дететом, тако да се навикне на раније активности. Уколико дете није навикло да буде дуже без Вас ,објасните му да ћете га ви , или неко друго познато лице,допратити до школе и причекати на крају наставе и да нема потребе да буде тужно. Уколико и дође до суза, немојте се превише бринути. Останите смирени и добро расположени и немојте показивати и да је вама тешко.

Првог дана школе, доведите га до школе и чекајте упутства учитељице или особе која ће бити дочекати првачиће. Побрините се да дете на први дан школе буде наспавано и одморно и да поједе нешто пре одласка у школу. Организујте се, тако да спремање у школу прође без нервозе и да све прође у веселој и опуштеној атмосфери.

Прочитано 1662 пута