петак, 20 април 2012

Упис ученика у први разред

Оцените садржај
(0 Гласови)

Од првог априла почињу тестирање и упис у I разред основне школе и трају до краја школске године. Школске 2011/2012. године обавезна су да пођу у школу деца рођена од 1.3.2005. до 28.2.2006, а деца рођена од 1.3.2006. до 31.8.2006. имају право да се тестирају за тзв. превремени полазак у школу.

Ево неколико корисних савета:

Шта Вам је све потребно да бисте уписали дете:

  • Извод из матичне књиге рођених (није важно од када је); оригинал на увид и копија која остаје у школи;
  • Потврду из школског диспанзера о извршеним свим прегледима тј. да је дете здравствено способно за полазак у школу (потврда мора бити из Дома здравља коме припада школа, а попуњени лекарски извештај потписује будући школски лекар);
  • Потврду да је дете похађало обавезни предшколски програм, најмање 6 месеци, најмање 4 сата дневно.
  • Пријава боравишта детета; лична карта родитеља на увид.
  • Обављено тестирање код психолога или педагога. Највећи број психолога и педагога користи ТИП-1 тест &ндасх; тест за испитивање првака, којим се утврђује интелектуална, социјална и емотивна зрелост детета за полазак у школу.

Такође, ради се и интервју са родитељима и дететом, а често се од детета тражи и да уради неки цртеж. За децу млађу од шест година, чији родитељи хоће да их раније упису у школу, користе се детаљнији тестови интелектуалних способности.

Имајте на уму: није потребна никаква посебна припрема за ово тестирање.

Важно је да дете буде одморно, сито и да му код куће укратко објасните где иде. Немојте застрашивати дете(нећеш се уписати у школу ако не будеш све знао и сл.), нити му ублажавати ситуацију мало ћеш да се играш са тетомОвај тест не захтева познавање слова (читање и писање), као ни рачунање.

Сусрет са предшколцима

За пет група будућих предшколаца организоваћемо током марта и априла пријем, обилазак школе, упознавање са учитељицама и ђацима школе, као и разне активности (цртање, певање, играње и дружење) са циљем да им представимо и приближимо нашу школу.

Прочитано 1455 пута