Излет ученика II и III разреда

Ученици другог и трећег разреда 10. октобра били су на излету. Посетили су манастир Копорин, цркву Покајница, обишли Ресавску пећину и водопад Лисине.

Диван октобарски дан започели су посетом манастиру Копорин, задужбини деспота Стефана Лазаревића из 1408.год. Манастир је изузетно лепо уређен. На велико изненађење у њему су седамдесетих година прошлог века откривени посмртни остаци деспота Стефана Лазаревића иако се сматрало да је он сахрањен у својој главној задужбини-манастиру Манасија.

Пут нас је даље одвео до цркве Покајницa. Цркву брвнару подигао је 1818. кнез Смедеревске нахије Вујуца Вулићевић. Настала је у близини места на којем је Вујуца учествовао у убиству свога кума Карађорђа па је њено подизање тумачено као чин покајања по чему је добила име.

Ресавска пећина налази се у кречњачком брду Бабина глава.Спада у најлепше пећине наше земље. Откривена је 1962. а уређена и отворена за посете 10 година касније. Дуга је 4,5 км . Истражено је 2830 м а за посетиоце је уређено око 800м. Стара је више од 80 милиона година, а накит у њој око 45 милиона година. Има бројне дворане,стубове и окамењене слапове.

Излет смо завршили обиласком водопада Лисине високог 25 м. Спада у најпосећеније водопаде због своје лепоте као и због близине чувене Ресавске пећине. Налази се на реци Велико врело.Проглашен је за резерват природе и под заштитом је државе.

Више у овој категорији: Излет IV разреда »