четвртак, 27 фебруар 2014

ПУТЕВИМА ПРЕПОДОБНОГ СИМЕОНА МИРОТОЧИВОГ

Оцените садржај
(0 Гласови)

УЧЕНИЦИ ОШ "СКАДАРЛИЈА" ПУТЕВИМА ПРЕПОДОБНОГ СИМЕОНА МИРОТОЧИВОГ

На дан Преподобног Симеона Мироточивог, који се обележава 26. фебруара, ученици шестог и петог разреда наше школе, имали су прилику да погледају тренутну изложбу Народног музеја, посвећену јубилеју рођења Стефана Немање у оквиру које су изложени лични предмети Стефана Немање, његове супруге Ане, њихове деце, као и значајнијих представника династије Немањић уз додатне мултимедијалне поставке о манастиру.

Студеница и првим задужбинама Стефана Немање, потоњег Преподобног Симеона Мироточивог. Лепота фресака, икона, накита, као и новчићи и печати нису никога оставили равнодушним. Ученици уз пратњу својих наставница Драгане Пиваш, Дајане Дашић и Сање Станишић имали су прилику да поред културног, духовног и историјског наслеђа средњовековне Србије, виде и дела посвећена знаменитим личностима 1. и 2. српског устанка, као и дијадеме, златне венце и керамику из доба Александра Македонског, пронађену на територији Србије.

Ученици ОШ ,,Скадарлија'' својим знањем из националне историје, књижевности и веронауке фасцинирали су све присутне и запослене у Народном музеју, као и жељом за новим знањима, а посебно су од стране управе похваљени за своје понашање у једној оваквој установи од националног значаја.

На крају искористићемо прилику да се захвалимо управи Народног музеја и Његовом Преосвештенству Епископу липљанском господину Јовану (Ћулибрку) што су омогућили бесплатну посету овој еминентној установи, препознавши потребе оплемењивања нових нараштаја.

И тако девет векова касније, на дан овог значајног Светитеља, сусрели су се сјајна прошлост и још светлија будућност.

Прочитано 2450 пута
Више у овој категорији: Шума знања »