Print this page
четвртак, 27 фебруар 2014

ПУТЕВИМА ПРЕПОДОБНОГ СИМЕОНА МИРОТОЧИВОГ

Оцените садржај
(0 Гласови)

УЧЕНИЦИ ОШ "СКАДАРЛИЈА" ПУТЕВИМА ПРЕПОДОБНОГ СИМЕОНА МИРОТОЧИВОГ

На дан Преподобног Симеона Мироточивог, који се обележава 26. фебруара, ученици шестог и петог разреда наше школе, имали су прилику да погледају тренутну изложбу Народног музеја, посвећену јубилеју рођења Стефана Немање у оквиру које су изложени лични предмети Стефана Немање, његове супруге Ане, њихове деце, као и значајнијих представника династије Немањић уз додатне мултимедијалне поставке о манастиру.

Студеница и првим задужбинама Стефана Немање, потоњег Преподобног Симеона Мироточивог. Лепота фресака, икона, накита, као и новчићи и печати нису никога оставили равнодушним. Ученици уз пратњу својих наставница Драгане Пиваш, Дајане Дашић и Сање Станишић имали су прилику да поред културног, духовног и историјског наслеђа средњовековне Србије, виде и дела посвећена знаменитим личностима 1. и 2. српског устанка, као и дијадеме, златне венце и керамику из доба Александра Македонског, пронађену на територији Србије.

Ученици ОШ ,,Скадарлија'' својим знањем из националне историје, књижевности и веронауке фасцинирали су све присутне и запослене у Народном музеју, као и жељом за новим знањима, а посебно су од стране управе похваљени за своје понашање у једној оваквој установи од националног значаја.

На крају искористићемо прилику да се захвалимо управи Народног музеја и Његовом Преосвештенству Епископу липљанском господину Јовану (Ћулибрку) што су омогућили бесплатну посету овој еминентној установи, препознавши потребе оплемењивања нових нараштаја.

И тако девет векова касније, на дан овог значајног Светитеља, сусрели су се сјајна прошлост и још светлија будућност.

Прочитано 1345 пута